Kaliteli Süt Üretiminde Deterjan Kullanımı


  • Ağustos 10, 2017

Muhsin Vural – PINAR SÜT ALIM EKİP LİDERİ
Sağım, süt işletmelerinde her gün düzenli olarak yapılmaktadır. Kaliteli süt üretiminde sağımın doğru şekilde yapılması kadar sağım esnasında hijyene de dikkat edilmesi bir o kadar önemlidir. Temizliğe dikkat edilmesi hususu sütün de hijyenik olması yanısıra ineklerimizin meme sağlığının korunmasında da çok önemlidir.
Sağım esnasında yapılacak hijyen uygulamalarının yanısıra bir diğer önemli husus da sağım sonrası sağım makinelerinin, sağılan sütün depolandığı soğutma tanklarının ya da soğutma merkezine ulaştırırken kullandığımız güğümlerin temizliğidir. Bu temizlikte öncelikle sadece su ile ya da sıcak su ile yıkama yapmanın süt kalıntılarının temizlenmesinde yeterli olmayacağı bilinmelidir. Sıcak su ile birlikte uygun olan deterjan kullanımı her sağım sonrası gereklidir.
Sağım makinesi ve ekipmanları için kullanılmak üzere günümüzde pek çok ticari firma deterjan temin etmektedir. Bu ürünlerin seçiminde dikkat edilmesi gereken husus ekonomikliğinin yanısıra süte geçebilecek insan sağlığına zararlı kalıntı bırakmayacak özelliklte olmasıdır. Diğer bir husus da bu deterjanlar kullanıldığında sağım makineleri ve güğümlerde aşınmaya sebep olmamalıdır.
Uygun deterjan seçimi sonrası doğru yıkama yapmak da önemlidir ve aşağıdaki adımlardan oluşmalıdır;

1. Ön durulama
2. Deterjan ile yıkama
3. Son durulama
4. Kurumaya bırakma
Ön durulama işlemi sağım makinesi ve güğümdeki süt kalıntılarının uzaklaştırılması ve böylece kullanılacak deterjanın etkili olabilmesi için ilk adımdır. Bu aşamada kullanılan suyun oda sıcaklığında olması uygundur.
Ön durulama sonrası her sağım sonrası deterjan ile yıkama yapılmalıdır. Deterjan ile yapılacak yıkamada suyun sıcak olması ve yeteri kadar deterjan kullanımı kuralına uyulmalıdır. Deterjanlar alkali ve asit olarak 2 çeşittir ve görevleri farklıdır. Tercih edilen detarjanın kullanma talimatında ne kadar su için ne kadar deterjan kullanılması gerektiği ayrıntıları yer alır. Yeterli miktarda deterjan kullanılmadığı ve su sıcak olarak değil de soğuk su ile yıkama yapıldığı durumlarda makine temizlenmiş olmayacaktır, harcanan emek ve deterjana verilen para da boşa gidecektir. Gereğinden fazla deterjan kullanımı da makinenin kauçuk ve plastik kısımlarının hızlı deforme olmasına sebep olacaktır.Bu sebeple uygun miktarda kullanım önemlidir.
Alkali detarjanların görevi sağım sonrası oluşan süt kalıntılarının, süt yağının temizlenmesidir. Bu sebeple her sağım sonunda makine ve güğümler alkali deterjan ile yıkanmalıdır. Asit deterjanın görevi ise zamanla sütün yapısından ve yıkamada kulanılan sudaki kireçten oluşacak süt taşı yapılarının temizlemesidir. Bu sebeple hafata 1-2 kez yapılacak asit deterjan ile yıkama yeterli olacaktır. Asit deterjan ile yıkama yapılacağı sağımın sonrasında öncelikle alkali deterjan ile yıkama yapılmalıdır. Ardından iyi bir durulama sonrası asit deterjan ile yıkama aşamasına geçilmelidir. Alkali ve asit deterjan karıştırılarak yıkama kesinlikle yapılmamalıdır. Böyle bir durumda ortaya çıkacak gazın solunması zehirleyici bir etki yapacaktır; ayrıca kullanılan deterjanların işe yaramasını da engelleyecektir.
Makine ve güğümlerin, yıkama işlemi bittikten sonra bir sonraki sağıma kadar temiz bir ortamda kuruyacak şekilde bırakılması gerekmektedir. Kuru olan alanda bakteri üreyemeyeceği için yapılan temizlik işleminin devamlılığı sağlanmış olacaktır.

Bir cevap yazın





İlginizi Çekebilir

  • Ali İhsan GEZGİN
  • Ağustos 10, 2017
GURUR VE ONUR DUYDUK
  • Ferda YILDIRIM
  • Ağustos 10, 2017
Coğrafi İşaret Nedir?
  • Nejat ALTINSOY
  • Ağustos 10, 2017
BİRLİKTE 10. YIL