Muğla’da Hayvancılık Sektöründe Önemli Çalışmalar Gerçekleştiriyoruz…


  • Ağustos 10, 2017

Şakir Fırat Erkal – Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü
Değerli Okurlar…
Yaklaşık olarak 3 aydır Muğla’da İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü olarak görev yapmaktayım. Görevine büyük bir heyecan ve istekle başlayan bir İl Müdürü olarak Muğla ile bağım geçmişe dayanıyor. 2010-2012 yıllarında Fethiye gibi tarımıyla güzide bir ilçemizde İlçe Müdürlüğü yaptım. Dolayısıyla geçmiş yıllarda bu bölgede çalışmamdan dolayı bölgeyi ve bölge tarımını yakından tanıyorum. Çok çeşitli ve zengin ürün desenine sahip cennet gibi bir İl olan Muğla’da hayvancılık da başı çeken önemli geçim kaynaklarındandır.
Evet, bölgemiz için önemli bir çiftçi örgütü olan Milas Süt Birliği başta olmak üzere hayvancılık ve süt sektöründe atılacak önemli adımlarda hep beraber olacağız. Beraber çalışacak, sektörü en ileri seviyelere taşıyacağız.
Bakanlığımızın son yıllarda çiftçimize destekleri ciddi anlamda artış göstermiş, önemli revizyonlar gerçekleştirilmiştir. Özellikle hayvancılık alanında yapılan desteklemelerle, hem Muğla için hem de Ülke geneli için önemli adımlar atılmıştır. Son yıllarda genç nüfusun kırsalda istihdamını sağlamak ve köyden kente göçün önüne geçmek için iki yıldan bu yana Genç Çiftçi Desteklemeleri uygulanmakta. Bu desteklemelerin çoğunluğu da hayvancılık sektöründe oldu. 2017 yılında İl genelinde, İlçe Müdürlükleri bünyesindeki Genç Çiftçi Proje Yürütme Birimleri tarafından kontrolü yapılarak internet ortamı üzerinden alınan ve başvurusu kesinleşen toplamda 1.471 adet proje başvurusu oldu. Genç Çiftçi Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından 905 proje değerlendirmeye alınarak, 198 proje onaylandı.
Buna göre Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2017 Bütçe Projeksiyonu ve Uygulama Talimatı gereği; 40 adet arıcılık, 92 adet büyükbaş hayvancılık projesi, 30 adet küçükbaş hayvancılık projesi, 12 adet mantarcılık, 12 adet örtüaltı, 9 adet kanatlı 3 adet ipekböceği, olmak üzere ilimizde toplamda 198 adet genç çiftçi projesi destek almaya hak kazandı. Destek alan çiftçilere projeleri konusunda eğitimler verilerek daha verimli ve daha etkin proje yürütmeleri sağlanacaktır.
Ayrıca Kırsal Kalkınma Desteklerinde hayvancılık sektöründe ciddi yatırımlar gerçekleşti. Muğla’da uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki Programla 2016 yılında 11.Etap hibe başvurularından, 78 adet proje onaylandı. Onaylanan bu proje sahibi yatırımcılarla hibe sözleşmeleri imzalandı. Bu yatırımlar hem üretime dönüşüyor hem de istihdam olarak bölgeye önemli katkı sağlıyor.
Ayrıca hayvancılığa verdiğimiz diğer desteklemeler de malumunuz, bu yıl önemli bir proje olan Milli Tarım Projesi ile Muğla hayvancılık sektöründe önemli bölgelerde yer almaktadır. Bu destekler hayvancılığı ileriye taşıyacak ve inşallah gelir seviyenizi daha ileriye taşıyacak.
İnsanoğlu için önemli geçim kaynağı olan hayvancılık, aynı zamanda önemli bir besin kaynağıdır. Et ve süt tüketimini arttırmak amacımız olduğu kadar kaliteli ürünle tüketiciyi buluşturmak da başka bir amacımız. İşte burada bizlere, çiftçi örgütlerine ve üreticilere önemli görevler düşüyor. Sağlıklı, hijyenik ve soğuk zincir takibi yapılarak piyasaya ulaşan kaliteli ürünlerle tüketiciyi buluşturmak önemli görevlerimizdendir. Siz üreticilerin kazanması ancak ve ancak kaliteli ürün ile olacaktır.
Gerek desteklemelerle gerekse teknik destek ve eğitimlerle sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ailesi olarak yaptığımız tüm çalışmalar Muğla tarımını daha ileriye taşımak, güvenilir gıda sunmak ve çiftçilerimizin daha çok kazanmasını sağlamaktır. Siz değerli çiftçilerimizle beraber hayvancılık ve süt sektöründe Muğla için Ülkemiz için önemli adımlar atacağımızdan eminim.
Tüm teşkilat ekibimle her daim yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum…

Bir cevap yazın





İlginizi Çekebilir

  • Ali İhsan GEZGİN
  • Ağustos 10, 2017
GURUR VE ONUR DUYDUK
  • Ferda YILDIRIM
  • Ağustos 10, 2017
Coğrafi İşaret Nedir?
  • Nejat ALTINSOY
  • Ağustos 10, 2017
BİRLİKTE 10. YIL