MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİKLERİNİN ÖNEMİNE İLİŞKİN!..


  • Ağustos 10, 2017

Nevzat Çağlar Tüfekçi – Araştırmacı-Yazar
29-30 Kasım 2014 tarihleri, Milas için önemli bir tarihti. Belki de Milas zeytinciliği için bir dönüm noktasıydı. Bu tarihin önemi, zeytincilik merkezi bir ilçede, ilk defa zeytin hasat şenliğinin düzenleniyor olmasıydı. Bu etkinlik, Milas için neden önemliydi?
Her şeyden önce, Milas önemli bir zeytin bölgesiydi. Milas’ta 8,5 milyon, Muğla il genelinde ise 15 milyon civarında zeytin ağacı bulunuyor. Ülke genelindeki zeytin ağacı toplamı da 171 milyon. Bu sayılar doğrultusunda Milas’taki zeytinlerin ülke toplamına oranı % 5, il geneline oranı ise % 56’dır. Bu, azımsanmayacak bir oran. 2,167 kilometrekare yüz ölçümlü Milas’ın, % 60’ı ormanlarla; 80 bin hektarlık ekilip-biçilebilir, ürün alınabilir kültür arazisinin 50 bin hektarı da zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Yıllık 19-20 bin tonla, ülke zeytinyağının % 10’unu karşılar. Milas’ta 93 (aktif 63) zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. Milas’ta en az 7 bin çiftçi ailesi, geçimini büyük oranda zeytinden sağlamaktadır.
Zeytin tarımının Milas’ta geliştirilmesi, zeytin üretiminde yeni ufukların açılması ve bazı önyargıların yıkılması için bu tür etkinliklere ihtiyaç bulunmaktaydı. Yıllardır bu konu değişik toplantılarda dile getirilmesine rağmen gerçekleştirilememişti. Milas için geç kalınmış bir faaliyetti ama hiçbir şey için de geç kalınmış değildi.
Üç Zeytin Hasat Şenliği (2014 – 2015 – 2016), Milas Kaymakamı Fuat Gürel öncülüğünde gerçekleşti. İlk defa Milas’ta bu şenliğin gerçekleştirilmesini sağlayan ve şimdi Ankara -Etimesgut’ta görev yapan Kaymakam Fuat Gürel’in, bu şenliklerin düzenlenilmesindeki katkı ve çabaları yadsınamaz… Bu bağlamda, Milaslılar olarak kendisine, teşekkür ediyoruz.
Şenliklerde yapılan panellerde konuşmacılar, Milas zeytin ve zeytinyağı için çok önemli ufuk açıcı ve aydınlatıcı görüşler ortaya koydular. Konuşmacılar, Milas zeytinciliğinin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği, kaliteli zeytinyağı elde edilmesi için nasıl bir yöntem uygulanması, ‘Milas zeytinyağı’ markasının yaratılması, zeytinyağında coğrafi işaretlemenin çok önemli olduğu, üretmek kadar pazarlama konusunda da kafa yorulması üzerinde durdular ve bunun için mutlaka dış pazarlara açılmanın şart olduğuna dikkat çektiler. Dışarıdan bir göz olarak, 1948 Milas doğumlu ve İsrail’de yaşayan David Levi’nin konuşması, değerlendirmeleri ve önerileri ise özellikle çok çarpıcıydı… Ticarette ve turizmde, Milas ve Muğla için, yeni bakış açıları sundu Levi…

ZEYTİNYAĞI BİLİNCİNİN OLUŞMASI!
Zeytin hasat şenliklerinin kalıcı etki yaratması ve zeytinle ilgili bir bilincin oluşabilmesi için şenliklerin kültürel yanına da ağırlık verildi. Şenliklerde ortaöğrenim öğrencileri için zeytin ve zeytinyağı konulu şiir-resim-kompozisyon, Zeytinyağlı Milas yemekleri yarışmaları düzenlenildi. Doğru zeytin hasadının nasıl yapıldığını göstermek için her yıl değişik zeytinlikte, uygulamalı hasat teknikleri gösterildi. Zeytin konulu fotoğraf sergileri açıldı. Ayrıca her şenlikte Zeytindostu Derneği tarafından, iyi ve kaliteli zeytinyağının anlaşılabilmesi için tadım eğitimleri verildi. İyi zeytinyağı soğuk sıkımla elde edildiğinden, bu da uygulamalı olarak her yıl bir zeytinyağı fabrikasında gösterildi. Uluslararası kimlikli yemek ustaları, kendi mutfaklarından tatlar sundular ve zeytinyağlı Milas yemekleri konulu yarışmada, en güzel yemekleri değerlendirdiler. Ayrıca AREGELA Gastronomi Federasyonu bünyesindeki ‘Sınır Tanımayan Şefler’in yemek gösterisi de şenliklerin en renkli anlarıydı.
Milas’ta zeytin ve zeytinyağı deyince ve böyle bir yazıda da Ali Osman Menteşe isminden söz etmemek olmaz! Menteşe, Milas Memecik zeytinyağını ülkeye ve dünyaya tanıtan kişidir. O’nun emekli olup 1997 yılında Milas’a gelinceye kadar, Milas zeytinyağları çok asitli olduğu için yemeklik olarak kullanılmaz, doğrudan rafineriye giderdi. Bu nedenle, sektörde Milas zeytinyağının adı geçtiğinde, ağız-burun kıvırırlar, küçümserlermiş. Ali Osman Menteşe Ata mirası zeytinliklerde bilimsel yöntemlerle zeytin yetiştiriciliği ve bakımı, zamanında hasat ve sıkım yapmaya başladığında, doğru depolama yaptığında; Memecik zeytinyağı, kalitesini hemen belli etti. Menteşe’nin memecik zeytinyağı, çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüller aldı. Menteşe Som Markası her yıl, dünyadan 500 markanın yer aldığı İtalya merkezli ‘Flos Olei’ zeytinyağı katalogunda yer alıyor. Menteşenin açtığı yoldan, başka üreticiler de gitmeye başladı. Böylelikle yöremizde soğuk sıkım bilinci yaygınlaştı. Şimdi Milas’ın, MİTSO’nun girişimleriyle, zeytinyağında ‘coğrafi işareti’ de oldu. Bu çok önemliydi!

ÖNERİ
Tıpkı Şirince’deki şarap turizmi gibi Milas’ta da zeytinyağı turizmini yaratmalıyız. Milas -Bodrum karayolunun uygun bir yerinde, zeytinyağı elde etme araç-gereçlerinin de sergilendiği bir alanda, Milas zeytinyağları doğrudan tüketicilerle buluşturulmalıdır…

SONUÇ
Milas’ta zeytinyağında bir bilinç oluşmasını sağlayan şenlikler, Milas eski Kaymakamı Fuat Gürel’in öncülüğünde, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve MİTSO Başkanı Reşit Özer ile Milas Süt Birliği, diğer Oda ve şahısların katkılarıyla gerçekleşti. Bu sene 4.’sü gerçekleşecek olan şenliğin, Kaymakam Eren Arslan önderliğinde, gelişerek devam edeceğine inanıyorum. Bu şenliklerin gerçekleşmesinde katkısı olan herkes, Milas için çok güzel şeyler yapıyor ve teşekkürü hak ediyorlar…

Bir cevap yazın





İlginizi Çekebilir

  • Ali İhsan GEZGİN
  • Ağustos 10, 2017
GURUR VE ONUR DUYDUK
  • Ferda YILDIRIM
  • Ağustos 10, 2017
Coğrafi İşaret Nedir?
  • Nejat ALTINSOY
  • Ağustos 10, 2017
BİRLİKTE 10. YIL