BAŞKANIMIZ ALİ İHSANGEZGİN, “TARIMIN NABZI”PROGRAMINDA.


  • Temmuz 11, 2013


Başkanımız günümüzde hayvancılıkla geçimini sağlayan tüm üreticilerin en büyük sıkıntısı olan süt yem paritesi ve yem maliyetlerinin azaltılabilmesi için, birlik olarak üreticilerimize en uygun maliyetle yem temin edebilmek için toplu yem alımıyla daha ucuza temin ederek, üreticilerimizin yem ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sadece fenni yemin yeterli olamayacağı ve maliyetlerin en aza indirgenebilmesi için, geçmiş yıllarda uygulamaya başladığımız ülke tarım ekonomisine model oluşturabilecek “Kendi Yemini Kendin Yap” projemiz ile ilgili bilgiler verdi. Bu proje kapsamında birlik bünyemizde bulunan ziraat mühendisi kadromuz ile gerekli yem rasyonları oluşturularak üreticilerimizin kendi ürettikleri; arpa,buğday, mısır vb. gibi yem hammaddeleri ile, yine birlikten temin edebilecekleri yem katkı maddeleri ile beraber kendi yemlerini kendilerinin yapmalarına yardımcı olarak yem maliyetlerinin en aza nasıl indirilebileceği konusunda görüşlerini aktardı.

Program sunucusu Umut ÖZDİL’ in; “Günümüzde birçok örneği olan kooperatif yada birliklerin sadece tabela birlikleri yada kooperatifleri olduğunu, asıl amaçları olan üreticilerinin gerek faaliyetleri ile gerekse devlet desteklemelerinden faydalanmayarak ayakta duramadıklarını bunun yanı sıra Milas Süt Birliği olarak şu andaki konumunuza nasıl geldiniz, bu başarıyı nasıl yakaladınız?” Şeklindeki sorusuna karşılık başkanımız şunları söyledi. “Çiftçinin ürettiğine, sütüne kesinlikle siyaset karışmayacak, biz çiftçi olarak kendi kendimizi yönetebilecek kapasitedeyiz, istersek çok büyük şeyler başarabiliriz. Üreticimize en büyük destek güvendir, biz 2844 üyemizle güçlü bir şekilde birlik olarak tek yumruk halinde masaya yumruğumuzu vurduğumuzda bu yolda ilerleyebileceğimizi gösterdik. Milas Süt Birliği olarak; günlük ortalama 100 ton süt topluyoruz, 60 kişilik personelimiz var, 58 köyümüzde Süt Toplama Merkezlerimizi kurduk, birliğimize ait Merkez Binamız, Süt Toplama Merkezlerimizi inşa ettik. Bundan sonraki aşamada kendi ürettiğimiz sütü kendimiz işleyerek üretim aşamasına geçme çalışmalarımızı başlattık.” dedi.

“KENDİ YEMİNİ KENDİN YAP” PROJEMİZ.

Umut ÖZDİL’ in “Kendi Yemini Kendin Yap” projenizle ilgili sorusu üzerine, Başkanımız; “Ben kendimde hayvancılık yapıyorum, aldığım yemi sattığım süt karşılamayınca ne yaparız, ne ederiz derken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından verilen %50 Devlet Desteklemeli Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında Yem Hazırlama Makineleri vardı. Araştırmalarımızı yaptık, bazı üreticilerimizle beraber toplu halde ekipman alımı yaptık. Bu proje kapsamında birlik bünyemizde bulunan ziraat mühendisi kadromuz ile gerekli yem rasyonları oluşturularak üreticilerimizin kendi ürettikleri; arpa,buğday, mısır vb. gibi yem hammaddeleri ile yine birlikten temin edebilecekleri yem katkı maddeleri ile beraber kendi yemlerini kendilerinin yapmalarına yardımcı olduk. Hazırladığımız yemleri laboratuara tahlile gönderdiğimizde fabrika yemlerinden daha verimli ve organik olan yemlerin daha ucuza elde etmiş olduk.” dedi.

Bu proje kapsamında daha verimli ve daha organik bir yem elde etmenin maliyeti konusunda ise Başkanımız; “Elimizde kullandığımız hammaddelerin arpa buğday v.b. satış fiyatı üzerinden yaptığımız hesaba göre % 20-25 gibi bir karlılık sağladık. Bu hammaddelerin yanında kullanmamız gereken yem katkı maddelerini de ekledikten sonra, 40-45 TL’ ye aldığımız yemleri 30-32 TL. civarına çekebiliyoruz.” dedi.
Program sunucusu Umut ÖZDİL’ in “Bir Memlekette saman gibi besleyici değeri tartışılan, bazı uzmanlara göre de sadece bir altlıktır dediği ve bir üretim metaryali olarak görülebilen samanın fiyatının sorun olduğu bir ülkede hayvancılık gelişmiş midir? Samanın balyası 16, 25 yada 50 lira olsa ne olur. Ben saman almadıktan sonra bu ne kadar önemli. Saman fiyatının bu kadar sorun olması neyin göstergesidir.?” şeklindeki sorusuna, Başkanımız “Biz hala çiftçiliği öğrenmemişiz, bilinçli hayvancılık yapmadığımızın göstergesidir. Hayvanlarımıza sadece doyuruculuktan başka bir katkısı olmayan samanı parayla alarak hayvancılık yapan üreticiler var. Ve saman fiyatları fabrika yem fiyatlarının üzerine çıkarak ülke gündemine oturuyor. Milas Süt Birliği olarak üreticilerimizin bilinçli hayvan besleme konusunda, bilinçlendirme ve karlılığı etkileyen faktörler konularında üniversitelerdeki öğretim görevlisi hocalarımızla, ne şekilde hayvan beslenir, ne şekilde karlılık arttırılabilir hangi yolları izlememiz gerekir konularında haftalık yada aylık eğitim seminerleri düzenliyoruz. Köylerimizdeki kahvelerde daha karlı ve bilinçli olarak hayvancılık yapmaları konusunda sohbet toplantıları düzenliyoruz.” dedi.

Bu eğitim çalışmalarından dolayı Umut ÖZDİL başkanımıza teşekkür ederek, her birlik yada kooperatif başkanının, ben öncüyüm ben liderim diyen herkesin yapması gereken çalışmalar olduğunu vurguladı.
Başkanımız programın kapanış konuşmasını ise , “Hayvancılığın bir meslek haline getirilmesini, çiftçi olmayan kişilerin hayvancılık yada çiftçilik yapmamasını, çiftçilere verilecek desteklemenin gerçek çiftçilere verilerek desteklenmesini, arazisi dahi olmayan kişilere çiftçilik belgesi verilmemesini Sayın Tarım Bakanlığımızdan gerekli hassasiyeti gösterilmesi gerektiği vurguladı. Biz birlik olarak üreticimizle tek vücut olduk, birlik olmanın gücünü hem alırken hem de sütümüzü satarken birlikte yaşadık, şeffaf bir yönetim olduk ve hep birlikte bu şekilde başarıyı yakaladık” dedi. 
Tarımın Nabzı programını ve Umut ÖZDİL’ e söz hakkı verdikleri için teşekkür eden Başkanımız Ali İhsan GEZGİN, birliğimizle ilgili çalışmalarımızla ilgili bir program gerçekleştirmek üzere Muğla Milas’a ve birliğimize davet ederek konuşmasını sonlandırdı.

Program süresince yapılan telefon bağlantıları ve daha önceden edinilen izlenimlere göre; Milas Süt Birliği olarak bölgemizin ve hatta ülke genelindeki birçok kooperatif ve birliklere göre, üreticilerimizle beraber tek yumruk halinde, büyük bir güven ve dayanışma halinde olan birliğimizin Sayın Umut ÖZDİL’ in de sık sık belirttiği gibi ne derece olumlu ve doğru yollar kat ederek yeni proje çalışmalarına devam ederek daha kurumsal,daha bilinçli, daha verimli, daha karlı ve daha bereketli çalışmalara imza atmaya devam edecektir.

prgrm

 

Programın tamamını bu linkten izleyebilirsiniz…
http://www.youtube.com/watch?v=7humMC7awRI

Bir cevap yazın





İlginizi Çekebilir

  • süt birliği
  • Şubat 5, 2024
Üretime dair her şey bu merkezde…