MİLAS ÇİFTÇİ EĞİTİM SEMİNERİMİZ


  • Eylül 12, 2013

Birliğimizin düzenlediği 2. Seminer 03.09.2013 tarihinde Milas Belediyesi Evlendirme Salonunda yapıldı. Seminere; Baharlı, Bahçe, Ağaçlıhöyük, Gökçeler, Çamovalı, Koru, Akyol, Yaka, Ekinanbarı, Kırcağız, Kızılcayıkık, Bahçeburun, Çınarlı, Çomakdağ Kızılağaç, Epçe, Kafaca, Dibekdere, İçme, Damlıboğaz, Yaşyer ve Avşar köyleri başta olmak üzere diğer çevre köylerden gelen çok sayıda üreticiler katıldı.
Eğitim Seminerimizin açılış konuşmalarını yapan Birlik Başkanımız Ali İhsan Gezgin; “Öncelikle eğitim seminerlerimize katılan tüm üreticilerimize hoş geldiniz diyerek sözlerime başlamak istiyorum” diyerek şu şekilde devam etti; “Süt fiyatları yükseldi. Ama biz şu anda fiyatlarla ilgili bir açıklama yapmadık. Kendi bölgemizdeki süt fiyatları belli. Bizler üreticilerimize destek olmak amacıyla yem fiyatlarına yapılan zammı yansıtmadık, yansıtmayı da düşünmüyoruz. Son zamanlarda üreticilerimiz zor durumda. Birlik yönetimi olarak bizler de üreticiyiz, biliyoruz. Girdi fiyatlarının yüksek olması üretimi etkiliyor. Ama bu işin bir de bilgi yönü var. Ne kadar bilgilenirsek, o kadar kaliteli süt üretir ve daha yüksek fiyatlara satabiliriz. Bugün de sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Silajlık yem nasıl olur, nasıl üretilir, Silaj yapımında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, ne şekilde hazırlanması gerekir, yapımı ve korumasında dikkat edilmesi gereken şartlar nelerdir, kaliteli silajın süte olumlu etkileri nelerdir. Yem-süt fiyat paritesini ne kadar düzenleyebilir ne derece verimli kullanabiliriz. Bu konularda sizleri ve bizleri bilgilendirmek üzere sözü Değerli Hocamız; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ahmet Alçiçek hocamıza veriyorum” dedi.

1272965_576450552413666_953235682_o

Seminerimize katılımcı olarak katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Alçiçek, “Bilindiği gibi, süt hayvancılığında gerek ekonomik sebeplerden gerekse ekolojik nedenlerden dolayı yüksek verim elde etmek amaçlanmaktadır. Ancak bu amaca ulaşma, verime dayalı besin madde gereksiniminin karşılanmasını garanti etmek ile mümkündür. Hedeflenen yüksek verim düzeylerinin gerçekleştirilmesinde, süt ineklerinin enerji ve protein gereksinimlerinin karşılanmasının yanı sıra, sağlığında önemli görevleri olan mineral maddelerin ve vitaminlerin verime uygun karşılanması gerekmektedir. Hayvan beslemede organik besin maddeleri kadar mineral ve vitaminler temel besin maddesi olarak önemli fizyolojik görevler üstlenmektedir. Besin madde ihtiyacı hayvanın türüne, verim düzeyine, fizyolojik durumuna, yaşa ve cinsiyete göre değişmekle beraber uzun süreli yetersiz, fazla ve dengesiz besin madde tüketimi hayvan organizmasında pek çok fizyolojik işlevin bozulmasına neden olmaktadır” diyerek sunumuna başlayan Prof. ALÇİÇEK, üreticilerden gelen soruları da yanıtlayarak sunumunu tamamladı.

1267494_576450695746985_702016581_o
Eğitim seminerlerimizin genelinde hedeflenenin üzerinde katılım gerçekleşti. Sunumların sonunda çok sayıdaki üreticinin konuya duyarlı ve ilgili olduğu katılımcılara sordukları sorularla daha da açık şekilde görüldü.

Bir cevap yazın





İlginizi Çekebilir

  • süt birliği
  • Şubat 5, 2024
Üretime dair her şey bu merkezde…