DEKAN YAĞCI: “MİLAS SÜT BİRLİĞİ BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİ PAYDAŞ KONUMUNDA”


  • Ocak 17, 2019

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin’e nezaket ziyaretinde bulundu… Milas bölgesinde gerçekleştirilen hayvancılığın mevcut durumu ve geleceği ile ilgili görüşlerin dile getirildiği ziyaret sırasında Başkan Gezgin’e ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Dekan Yağcı, “Bu ziyaret bizim için sıradan değil. Milas Süt Birliği bizim için en önemli paydaş konumunda. Sağlıklı çalışma ve projeler için yan yana yürüyeceğiz” dedi… Başkan Gezgin ise, Milas Veteriner Fakültesi ile bölgedeki hayvancılığın önemli bir önemli gelişmeler kaydedeceğini söyledi…

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı ve Fakülte Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkerim Deniz, Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin’i makamında ziyaret etti.

VETERİNERLİK FAKÜLTESİ’NİN MİLAS’A KURULMASI ÇOK ÖNEMLİ

Ziyaretlerinden dolayı Dekan Yağcı ve Öğretim Üyesi Deniz’e teşekkür eden Birlik Başkanı Gezgin, Veterinerlik Fakültesi’nin Milas’a kurulmasının çok önemli bir karar olduğuna dikkat çekerek, “Milas öncelikle gerek süt üretim miktarı, gerek büyükbaş hayvan sayısı ile balığı ve balı ile tarım ürünleriyle Muğla’nın diğer ilçelerine göre önde. Milas Süt Birliği olarak bizler süt üreticilerinin daha bilinçli üretim yapmaları adına daha önce çeşitli üniversitelerden destek alarak, çalışmalar yaptık. İnşallah artık bu ve buna benzer çalışmalarımızı sizlerle yapacağız. Üreticilerimiz, ilçemiz ve Muğla için ne gerekiyorsa sizlerle yapmaya hazırız. Eminim güzel ve başarılı ortak çalışmalarımız ve projelerimiz olacak” dedi.

EĞİTİM ÇİFTLİĞİ AÇMAYI PLANLIYORDUK

Dekan Yağcı’ya, Milas Süt Birliği’nin kuruluş aşamasından itibaren yaptıkları çalışma ve projelerinden de bilgiler aktaran Başkan Gezgin, “bilindiği gibi üreticinin sorunlarından biri de buzağı ölümleri. Biz hem bu buzağı ölümlerinin önüne geçmek, hem de sektörün ihtiyaç duyduğu bakıcı eleman açığını kapatmak adına bir bakıcı okulu niteliğinde eğitim çiftliği açmayı planlıyorduk. Bakıcı Okulu, Örnek Çiftlik ve Satış Ofisi şeklinde düşündüğümüz alanda buzağılarımızın bakımının yanı sıra kaliteli eleman yetişmesini de sağlayacaktık. Yer olarak da Milas – Bodrum karayolu üzerinde bir alan belirledik. Ne yazık ki gerçekleştiremedik. İnşallah sizlerle buna benzer çalışmalara imza atabiliriz” dedi.

HİZMETİÇİ EĞİTİM VERİLMELİ

Fakültelerden mezun olup da çalışma sahasına inen bazı veteriner veya ziraat mühendislerinin yeterli donanıma sahip olmadığını da dile getirerek, özellikle şuanda veterinerlik mesleğini icra edenlere yönelik de çalışma yapılması gerektiğini belirten Başkan Gezgin, “Bizler sürekli bu işin içinde olduğumuz için üretim sahasındaki her konuya iyi kötü hakimiz. Fakat bu işlerin eğitimini alıp da mesleki olarak icra eden bazı kişilerin ne yazık ki fazla donanıma sahip olmadığına şahit oluyoruz. Hasta olan bir inekten başlayan tedavi süresi boyunca biz süt almayız. Çünkü tedavi için bazen verilen antibiyotik süte karışıyor. İnsan sağlığı için de zararlı olan bu antibiyotik konusunda dahi üreticimizin uyarılmadığını görüyoruz. Veteriner geliyor, gerekli duyduğu tedaviye başlıyor fakat uyarılarda bulunmuyor. Bu ve buna benzer birçok konuya şahit oluyoruz. Bizlerin sizlerden bir başka talebi de özellikle veterinerlerimiz ile ilgili olabilir. Şuanda veterinerlik yapanların belirli dönemlerde hizmet içi eğitime alınmaları gerektiğini düşünüyoruz. Yani teori ile pratiğin geliştirilmesi gerekli” dedi.

BU BÖLGE ÇOK ÖNEMLİ VE ÇEŞİTLİ TARIM ALANINA SAHİP

Milas Veteriner Fakültesi’nin kısa süre içerisinde bölgeye katkı sağlayacağını belirterek, fakülte kadrosuna da önemli isimler kazandırdıklarını ifade eden Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, “Bu bölge çok önemli ve çeşitli tarım alanına sahip. Kısa süre önce hayata geçirilen bir fakülte olmamıza rağmen şuanda öğrenci tercihleri arasında ilk 10 arasındayız. Rektörlüğümüz de cihaz ve donanım konusunda destek veriyor. Milas’ın diğer fakültelerden bir diğer farkı ileri teknolojiyi kullanması olacaktır. Milas sadece tarımı ve hayvancılığıyla değil balığıyla da ön planda olan bir yerleşim yeri. Su ürünleri hastalıklarının tespiti konusunda çalışma yapılması için Su Ürünleri ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nı oluşturduk. Bu yönümüzle de yine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” dedi.

SÜREKLİ EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ OLACAK

Milas Süt Birliği üyelerinin yanı sıra Milas’ta hayvancılık yapan herkesin başta eğitim olmak üzere her konuda yanında yer alacaklarını belirten Dekan Yağcı, “Sürekli eğitim programlarımız olacak. Zaman zaman mahalle ve çiftlik ziyaretlerimiz de olacak. Üreticiler artık yanlarında bir üniversitenin olduğunu bilecek. Bizler arada soğukluk olsun istemiyoruz. Vatandaşlarımızın her konuda çekinmeden bizlere ulaşmasını istiyoruz. Üniversitemizin hocalarıyla yanlarında olduğunu bilsinler” dedi.

HEDEFİMİZ MİLAS’A BİR HAYVAN HASTANESİ KAZANDIRMAK

Fakülte olarak önceliklerinin ve projelerinin olduğunu da dile getiren Dekan Yağcı, “Bizim önceliğimiz, hedefimiz şuanda Milas’a bir Hayvan Hastanesi kazandırmak. İnşallah bu hastane kurulursa bölgeye ve öğrencilerimize büyük fayda sağlayacak. Hastanemiz de olduktan sonra Türkiye genelinde tercih edilen ilk 3 üniversite arasında yer alacağımızdan şüphemiz yok” dedi.

Başkan Gezgin’e ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Dekan Yağcı, “Bu ziyaret bizim için sıradan değil. Milas Süt Birliği bizim için önemli bir paydaş konumunda. Sağlıklı çalışma ve projeler için yan yana yürüyeceğiz. Birlikte öyle projeler yapmalıyız ki hem üniversitelerimize hem de sivil toplum örgütlerine örnek olsun” dedi.





İlginizi Çekebilir

  • süt birliği
  • Şubat 5, 2024
Üretime dair her şey bu merkezde…