BİRLİĞİMİZDEN PANEL ORGİNAZYONU


  • Mart 2, 2011

Milas 2. Güney Ege Tarım Fuarı etkinlikleri kapsamında 
Birliğimiz tarafından düzenlenen ‘İneklerde Üreme Performansını Arttırma’ konulu panel, 5 Mart 2011 Cumartesi günü yapıldı.

Fuar Organizasyon firması tarfından yarışma-panel gibi etkinlikler için hazırlanmış bölümde saat 14:30’a doğru başlatılan panele konuşmacı olarak, misafirimiz olarak gelen Bursa’dan, Matlı Yem A.Ş. Yöneticisi Dr. Abdurrahman Özlüer katıldı.

Dr. Özlüer’in, doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında yapılması-yapılmaması ve dikkat edilmesi gereken konular hakkındaki ustaca sunumunu, aralarında Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Çırak’ın da bulunduğu az sayıda yurttaş izledi.

İneklerin meme, ayak ve vücut temizliğine dikkat edilmesi, doğumdan 2 ay önce tırnakların kesilip temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Abdurrahman Özlüer, ineklerin doğum öncesi aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmalarının da üreme performanslarını etkilediğini belirttikten sonra, ‘doğuma insan müdahalesi’ konusuna değindi.

Bu konuda ‘aşırı müdahaleci’ bir tavrın yanlışlığını vurgulayan Özlüer, doğumu sabırla beklemek gerektiğini, ille de gerekiyorsa müdahalenin zamanında ve yeterince yapılmasının önemini belirterek, “Yardımsız doğum tercih edilmelidir. Zaten normal şartlarda inekler % 94 oranında kendi başlarına doğum yapabiliyorlar. Örneğin çekme gerekiyorsa da bunun yalnızca bir kişi tarafından ve hayvanın ıkınmalarıyla uyumlu şekilde yapılması uygundur. Biz buna ‘doğumu kolaylaştırıcı çekme’ diyoruz. Çekmenin üç dört kişi tarafından, hatta bazı durumlarda işin iyice abartılarak traktörle yapılması son derece tehlikeli ve büyük bir yanlıştır. Böyle yapıldığında ineğin iç organlarına, belki de bir daha doğum yapamayacak duruma getirecek ölçüde çok büyük zararlar verilebilmektedir” dedi.

Sunumunun son bölümünde besicilikte yemleme ve sağım takibinin yanısıra ‘kızgınlıklar’ın takibinin de büyük önem taşıdığını belirten Dr. Özlüer, sözlerini şöyle tamamladı, “Hayvan, normal şatlarda 50 gün içinde yeniden çiftleşme eğilimi göstermelidir. Bu dönem, hayvanda özellikle takibi gereken konular, iştahlı olup olmaması, çevreye yeterli ilgi gösterip göstermemesi, yatma kalkma rahatlığı, su içme davranışları, dışkı kıvamı, geviş getirme durumu, işkembe şişkinliği, yani gazlı olup olmaması, rahim akıntısının rengi, kıvamı ve kokulu olup olmaması, vücut ısısı gibi konulardır …”





İlginizi Çekebilir

  • süt birliği
  • Şubat 5, 2024
Üretime dair her şey bu merkezde…