SEÇİM DEĞİL, BAYRAM HAVASI


  • Mart 8, 2018

Milas Süt Birliği’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı üyelerinin, kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinin, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin yoğun ilgisi ve katılımı ile adeta bayram, şölen havasında gerçekleşti… Kuruluşunun 10’uncu yıl dönümü nedeniyle coşkulu geçen genel kurulda yapılan seçimle üyelerin oylarıyla Birlik Başkanı Ali İhsan Gezgin, yeniden başkanlığa seçildi…

Milas Süt Birliği’nin 2017 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, bugüne kadar hiçbir kongrede yaşanmayan boyutta, çok büyük bir kalabalık önünde gerçekleştirdi. Genel kurulun düzenlendiği Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’na girebilenlerden daha fazla bir kalabalık dışarıda beklemek zorunda kaldı.

Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkan Vekili Faik Karagöz başta olmak üzere; Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, birçok il ve ilçede faaliyet gösteren Süt Birlikleri’nin yöneticileri, Milas’taki siyasi parti, sivil toplum kuruluşları, oda, dernek ve birlik yöneticileri, banka müdürleri, bazı resmi daire amirleri, il ve ilçelerin Süt Üreticileri Birlik Başkan ve yöneticileri, mahalle muhtarları ve neredeyse süt üreticileri birliğinin üyelerinin tamamının katıldığı kongrenin Divan Başkanlığına Denizli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Münir Altınbaş seçilirken, divan heyetine; Akif Emiroğlu, Mehmet Akça ve Mehmet Kaçar seçildiler.

Divan üyelerinin yerini alması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın seslendirilmesinin ardından Birlik tarafından hazırlatılan tanıtım filmi izletildi. Birlik tarafından yapılan çalışmaların yanı sıra, üyelere yönelik yapılan çalışmaların ve Milas’ın tanıtımının yapıldığı film salondakilerin büyük beğenisini topladı.

Ben de sizden biriyim

Genel kurulun açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı – Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekâtı’nda görev alan askerlere başarılar dileyerek, görevi başında şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diledi.

Üreticinin sorunlarının olduğunu ve bu sorunları yöneticiler olarak çok iyi bildiklerini ifade eden Başkan Gezgin, “Çünkü ben de sizden biriyim. Bugün olmak üzere her gün ahıra girerek hayvanlarıma bakmaya devam ediyorum. Bugün de çizmemi ayağımdan çıkardıktan sonra buraya sizlere hizmet için geldim. 1 gram sütü nasıl ürettiğinizi nasıl ürettiğinizi, sabah kalktığınızda soğuk kış gününde elinizin tutmadığını, hayvanlarınıza yem hazırlarken elinizin, kolunuzun nasıl uyuştuğunu iyi biliyorum. Bu zorlukları yaşayan bir kardeşiniz olarak sizleri en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyorum. Karşılaştığımız sorunların her zaman üstesinden gelmesini bildik ve artık büyük yatırımlara bakıyoruz artık. Büyükşehir Yasası nedeniyle hayvancılığımızın darbe alacağını düşünüyorum. Köydük mahalle olduk ne değişti hayatımızda… Bu yasayla eğer bir gün hayvanlarınızı köy dışına çıkarın derlerse çok zorluk çekeceğiz. Böylesi bir durumla karşı karşıya kalmamak için siyasilerimizden, yöneticilerimizden yardım istiyoruz. Bu konuda kamuoyu oluşturmamız gerekiyor. Bakanlığımız köylüyü, birliği, örgütü korumak anlamında bir sözleşme yapıldı. Ancak tek taraflı sözleşmelerle üretici zor durumda kalmaktadır” dedi.

“Sektörümüzün ehliyet sorunu var!”

Sektörde ehliyet sorunu olduğunu ve bu sorunun gerçek üreticiyi zora soktuğunu belirten Gezgin, “Sektörümüzde ehliyet sorunu var. Her işin bir ehliyeti var ancak bizim sektörde yok! Hal böyle olunca devlet desteğinden yararlanmak isteyenler, hayvancılığa giriyor ve sonunda desteği alıp ilerleyen dönemde bu işi bırakıyor. Böylelikle sektörümüz zor durumda kalıyor, asıl üretici olan bizler de bu durumdan olumsuz etkileniyoruz. Bu Türk hayvancılığını sona doğru götürmektedir” diye konuştu.

Sorunlara rağmen üretim devam ediyor

Bakanlık düzeyinde sorunları gerçek üreticiler adına gündeme getirdiklerini söyleyen Gezgin, Birliğin yatırım faaliyetleri hakkında şunları kaydetti:

“Sorun var, dert var. Biz üretmeyi mi bırakacağız? Tabi ki hayır! Önümüzdeki günlerde şarküterimizin açılışını yapacağız. Bu şarküteri de köylümüzden aldığımız taze ve kaliteli hastalıktan arındırılmış ari belgesi olan süt satacağız. Sütün yanında et, yumurta, zeytin… Bu ürünleri tüketicimize en uygun fiyatla vereceğiz, sizlerin de gelir elde etmesini sağlayacağız. Bu marketimizde sütmatiklerle de hizmet vereceğiz. ‘Süt Yenileşim Projesi’ ile Selimiye’de yüzde 50 hibe desteğiyle bir tesis kazandırdık. Burada tam teşekküllü laboratuarımız var. Yani sütümüzün kalitesinden ödün vermeyerek, piyasadaki ürünler arasında güvenilirliğimizi ispatlamış olacağız. Yine organize sanayi böylesindeki yatırımımızla da kendi ürünümüzü ‘Milas’ markası ile tüketiciye sunmak istiyoruz. Çiftçimize alet ekipman konusunda destek vermek için pulluktan süt sağma makinesine kadar satış yaptığımız bir hizmette kazandırdık. En büyük hedefimiz tabi ki OSB’deki yatırımımızda yerimizin teslimini bekliyoruz. Birliğimize sahip çıkan üreticilerimize, üyelerimize teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan şu son günlerde birliğimiz çatısı altında örnek bir davranış, tavır sergileyen sizlere teşekkür ediyorum.”

“Süt sektörüne istikrar getirdik”

Başkan Gezgin’in ardından kürsüye gelerek bir konuşma yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, üreticilerin birliği sayesinde çok ciddi başarılar elde ettiklerini belirterek, “Birliklerimiz kurulmadan önce sütün nasıl satıldığını, ne gibi sorunlar yaşanıldığını sizler çok iyi biliyorsunuz. Üreticimize hizmet için devletimizle, sanayicimizle birlikte hareket ediyoruz. Tabi ki sizlere sahip çıkmakla, haklarınızı korumakla mükellefiz. Şuan ülkemizde süt pazarlaması ihalelerle oluyordu ve dağınıktı. Biz devletimizle birlikte Ulusal Süt Konseyi kurduk ve merkez, alt birliklerimiz, şahsım adına bunun kurucusuyuz. Herkes kendi işini yapmalı, bildiğimiz işi konuşmalı ve devletimize iletmeliyiz. Süt Konseyinin kurulmasıyla beraber sektörde bir istikrar sağladık. İlk defa süt kayıt sistemi bizim birliklerimiz tarafından hayata geçirildi. Sektörümüz sıkıntıya girdiğinde devletimize sıkıntıları anlattık ve süt tozu müdahalesi sağlandı. Böylelikle üreticimiz korunmuş oldu. Bu başarılar sizlerin başarısı, sizler ne denli birlikte olursanız biz o denli güçlü ve etkili oluruz. Ayrıca sektörümüzdeki ehliyet sorunun çözümü için mesleki yeterlilik programıyla üreticilerimizin korunması adına çalışmalarımız var. Bu duygu ve düşüncelerle yardımcım olan sizlerin de başkanı olan Ali İhsan beye ve ekibine teşekkür eder, genel kurulunuzun hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Tarımsal gelir turizmden daha fazla

Süt Birliğini başarılı çalışmalarından ötürü tebrik eden Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ş. Fırat Erkal ise Muğla’nın dışarıdan bir turizm kenti olarak bilindiğini ancak aksine tarımsal gelirin turizmi geride bıraktığını söyledi ve tarımın önemine dikkat çekti. Büyükşehir Yasası ile ilgili çekincelerin yersiz olduğunu ifade eden Müdür Erkal, devletin çiftçinin işini zorlaştırıcı düzenlemeler yapmayacağını aksine havza bazlı üretim modeli ve çok sayıda destekleme ile üretimi teşvik ettiğini söyledi.

Kadın üreticilerin sayısı dikkat çekti

Genel kurula yoğun bir katılım gösteren kadın çiftçileri işaret ederek konuşmasına başlayan Milas Kaymakamı Eren Arslan ise, kadınların yer aldığı hiçbir işin başarısız olmak gibi bir durumunun olmadığını belirterek Milas Süt Birliğini, üreticilerini ve yönetimini başarılarından ötürü kutladı.

Örnek bir Birlik

Türkiye’nin bir çok il ve ilçesinde Birliklerin faaliyet gösterdiğini ifade eden Kaymakam Arslan, Milas Süt Birliğinin herkese örnek olduğunu belirterek, “Milas Süt Üreticileri Birliği, istenilen arzu edilen tüm kriterlere sahip olan Birlik olarak dikkat çekiyor. Allah nazardan saklasın, daha başarılı olsunlar inşallah. Muğla bir turizm kenti gibi algılanırken tarımda, madencilik alanında, balıkçılıkta çok ciddi bir katma değer sağlamakta… Milas markasıyla sütümüzün pazarlanacak olması gurur verici. Bu üreticimizin, çiftçimizin, ülkemizin daha fazla kazanması anlamına geliyor. OSB’de hedefimiz yılsonu bitmeden bütün parselleri üreticilerimize teslim etmek. Bu vesileyle de doğalgazın ilçemize gelmesi durumu söz konusudur. Bunu da şimdiden müjdeleyebiliriz” dedi.

Çiftçiler adına Başkan Gezgin’e plaket

Yapılan konuşmaların ardından Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, başarılı çalışmalarından ötürü tüm çiftçiler adına Başkan Gezgin’e plaket takdim etti. Her zaman üreticilerin haklarını savunacağının sözünü veren Başkan Gezgin, plaket için Atıcı’ya ve tüm çiftçilere teşekkür etti.

Gündem maddeleri görüşüldü

Konuşmalar bölümünün tamamlanmasından sonra genel kurulda gündem maddelerine geçildi. Faaliyet raporunun Milas Süt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Pinar tarafından okunmasının ardından denetim kurulu raporları, bilanço ve gelir – gider cetvelleri hakkında hazırlanan raporlar okundu. Salonda bulunan üyelerin oylamasına sunularak ibra edildi.

Yeni yönetim belirlendi

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Genel Kurul Toplantısı, Birliğin yeni yönetiminin belirlenmesi için yapılacak olan seçime geçildi.

Öneriyle seçimlerin açık oylama ile yapılmasına karar verildi. Oylama sonucunda Gezgin yeniden Milas Süt Birliği Başkanlığına seçilirken, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluştu:

Yönetim kurulu üyeleri: Nurettin Pinar, Mustafa Güder, Ahmet Avcı, Hüseyin Kuluca

Denetim kurulu üyeleri: Abdullah Şen, Memiş Çınar, Mestan Çakır.

Bayram havasıyla geçen Genel Kurul Toplantısı, çiftçiler ve birlik yönetimiyle çekilen hatıra fotoğrafının ardından son buldu.





İlginizi Çekebilir

  • süt birliği
  • Şubat 5, 2024
Üretime dair her şey bu merkezde…