“TÜRK ÇİFTÇİSİ BÜYÜMEK VE GELİŞMEK ZORUNDA”


  • Temmuz 3, 2014

Saha çalışmalarında bulunmak, ülkemizin ve bölgemizin tarımda geldiği noktaya dikkat çekmek, son yıllarda yükselen bir değer ve marka haline gelen Milas Süt Üreticileri Birliği’nin çalışmaları hakkında bilgi almak için Milas’a gelen Tarım Bakanlığı yetkilileri, toprak bütünlüğü ve modern tarım konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Tarım Bakanlığı Tarım reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Teşkilatlanma Daire Başkanı M. Fersan Dursun, Kırsal Kalkınma Proje Hazırlama ve Uygulamadan Sorumlu Ziraat Yüksek Mühendisi-Uzman ve aynı zamanda Bakanlık İletişim Uzmanı Birsen Çapanoğlu, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Salih Okumuş, Deniz Süt Birliği Başkanı Münir Altınbaş ile Birlik Genel Sekreteri Cenap Hamavioğlu tarafından gerçekleştirilen ziyarette, Milas Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, birlik hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu.

Birliğin, geleceğe dönük projeleri hakkında da bilgi veren Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, ziyaret nedeniyle Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün’e bir de teşekkür plaketi sundu.

Bölgeye geliş amaçlarının, tarım-hayvancılık ve balık üreticiliği konusunda yapılan çalışmaları yerinde incelemek olduğunu belirten Tarım Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün; “Tarım ve hayvancılıkta yüksek kalite ve verim için çaba harcıyoruz. Bu noktada tarım yapılacak arazinin büyüklüğü önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Yani miras ya da başka nedenlerle bölünmüş-parçalanmış arazilerde büyük çaplı tarım yapmak neredeyse imkansız. Dolayısıyla bu konuda bakanlığımız çeşitli önlemler almaya çalışıyor.

Bakanlık ve bağlı birimler olarak binlerce konu ile uğraşmak durumundayız. Çünkü tarım demek, üzerimize giydiğimiz kıyafetten tutun, yaşamımızın her anında yararlandığımız konuları içeriyor. Şu anda bakanlığımız tarafından üzerinde çalışılan en önemli konulardan biri de, tarım arazilerinin nasıl ve şekilde satılacağı, mirasçılar arasında nasıl bölüneceği, aile şirketlerinin nasıl kurulacağı konusudur. Bu uzun bir süreç… Bugüne kadar parçaladığımız topraklarımızın nasıl toparlanacağı, bundan sonra parçalanmamasını engellemek gibi konular üzerinde çalışılıyor. Birçok tarım işletmesi, işletmeyi çalıştıramaz halde… Çünkü makineleşmeyi sağlayamamışlar. Verimli ve ucuz üretme konusunda çok önemli problemler yaşanıyor. İşte bu sorunları ortadan kaldıracak, belki de Cumhuriyet tarihinin en önemli, devrim niteliğindeki bir kanundan söz ediyoruz. Çalışmalar sürüyor, umarım en kısa zamanda yürürlüğe girer ve ülkemizdeki tarım, dünya standartlarını yakalar ve hatta üzerine çıkar.

Öte yandan Avrupa Birliği Fonlarından, Ziraat Bankası veya özel bankalardan uzun vadeli-düşük faizli kredilerle Türk çiftçisi desteklenmeye çalışılıyor.

Türkiye, çok hızlı değişen ve gelişen bir ülke konumunda… Sadece tarımda değil, diğer alanlarda da bu değişim ve gelişim kendini hissettiriyor. Bu nedenle Türk çiftçisinin de bu değişime ayak uydurması, modern tarım ve hayvancılıkta makineleşmeyi sağlaması gerekiyor.

Avrupa Birliği tarafından ülkemize gönderilen ve şu anda 41 ilimizde uygulanan bir proje var. Hazırlıklar son safhada ve kısa bir süre sonra 81 ilde uygulanacak. Özellikle tesisleşme, küçük çaplı hayvancılık veya tarımla uğraşanların bir araya gelebileceği, birlikler-kooperatifler vasıtasıyla örgütlenebileceği bir yapıyı sağlayacak olan bu projeler, çiftçimizin daha verimli ve daha çok kazanabileceği bir hale gelmesine yardımcı olacak. İşte bu noktada da az önce bahsettiğim toprak bütünlüğü de önemli bir yer tutmuş olacak” dedi.

İki ya da üç tane büyükbaş hayvan besleyen ve süt üretimi yapan çiftçinin de büyümesi, kendini geliştirmesi, tesisleşmesi gerektiğini vurgulayan Genel Müdür Yardımcısı Özgün; “Biz beslediğimiz küçük ya da büyükbaş hayvanla aynı yerde bulunmayı, onlarla haşir neşir olmayı seven bir toplumuz ancak bu evreyi aşmak zorundayız. İşte bakın Milas Süt Üreticileri Birliği, bu anlamda önemli adımlar atmış, kendini yenilemiş, büyütmüş ve geliştirmiş bir kurum… Çalışmalarıyla bölgede örnek teşkil eden bir hale gelmiş. Bu tür kurumların sayısını çoğaltmak, üreticimizle buluşturmak zorundayız” dedi.

Denetim konusunda da önemli çalışmaların yapıldığını söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Özgün; “Standart denetimlerin dışında şikâyet ya da özel nedenlerle yapılan denetimlerde söz konusu. Çünkü gıda sağlığı, doğrudan halkın sağlığı ile ilgili bir konu. Bu nedenle tüm uzmanlarımız, aralıksız olarak denetimleri sürdürüyor” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Milas Süt Üreticileri Birliği tarafından, kurumun çalışmalarına ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

DSCF1403 DSCF8641

Bir cevap yazın





İlginizi Çekebilir

  • süt birliği
  • Şubat 5, 2024
Üretime dair her şey bu merkezde…